Pełna witamin marchewka – co warto o niej wiedzieć?
Marchew jest warzywem nie tylko smacznym, ale również wyjątkowo zdrowym, często goszczącym na polskich stołach. Jej cenne składniki odżywcze sprawiają, że już od dawna znajduje się w centrum zainteresowania naukowców. Dla nikogo zaskoczeniem nie powinno być też to, że interesuje nie tylko entuzjastów zdrowego żywienia, ale również osoby, które chcą utrzymać atrakcyjny wygląd pomimo upływu lat.
Marchew – jak to wszystko się zaczęło
Choć dziś marchew jest uprawiana na każdej działce, a nawet w balkonowych doniczkach, warto pamiętać, że rośliny, które uważa się za jej przodków wywodzą się z Azji Środkowej. Dzisiejsza marchew narodziła się więc na terenie dawnej Persji, a dzisiejszego Iranu i Afganistanu. Przez długi czas zresztą to nie korzeń sprawiał, że marchew znajdowała się w centrum uwagi. Zbierano ją przede wszystkim po to, aby korzystać z jej liści i nasion znajdujących zastosowanie w medycynie.
Marchewka pełna witamin
Tym, co zwróciło uwagę na marchew, było przede wszystkim charakterystyczne dla niej bogactwo składników medycznych. Zwrócili na nie uwagę już starożytni medycy, z czasem zaś ich odkrycia doczekały się naukowego potwierdzenia. Tym, co zwraca naszą uwagę na marchew jest, w pierwszej kolejności, bogactwo wchodzących w jej skład karotenoidów. Te skuteczne przeciwutleniacze są jednocześnie barwnikami. To właśnie im marchewka zawdzięcza typowy dla siebie pomarańczowy kolor, karotenoidy mają jednak korzystny wpływ również na kondycję naszej skóry.
Oczywiście, w składzie marchwi można natknąć się także na inne przeciwutleniacze na czele z flawonoidami oraz związkami fenolowymi. Warto po nią sięgać także ze względu na bogactwo witaminy C, tiaminy i niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego oraz witaminy E. W marchwi w dużych ilościach znajdują się także magnez, wapń i żelazo, potas, fosfor oraz cynk. Marchew to także cenne źródło molibdenu – pierwiastka mającego wpływ na metabolizm organizmu.
Wymierne korzyści z sięgania po marchewkę
Nie ma jednej grupy osób, które zyskają sięgając po marchew. Wysoka zawartość beta-karotenu przyczynia się jednak do tego, że marchewka powinna stać się warzywem spożywanym regularnie przez wszystkie te osoby, które chcą zadbać o swój wzrok. Tu warto wspomnieć nie tylko o ludziach, którzy już zmagają się z wadami wzroku, ale również o osobach, które wykonują swoją pracę wpatrzone w monitor komputera. Beta-karoten jest też nieoceniony wtedy, gdy pojawia się konieczność wzmocnienia układu odpornościowego.
Dużo uwagi poświęca się dziś wpływowi marchwi na stan naszej skóry i ponownie okazuje się, że mamy do czynienia z warzywem dla każdego. Marchewka wspomaga leczenie trądziku młodzieńczego a spożywana w późniejszym wieku przyczynia się do tego, że minimalizowany jest problem powstawania zmarszczek. Beta-karoten jest też niezawodny wtedy, gdy zależy nam na utrwaleniu opalenizny.